İşçi Sınıfı Sanatı

İşçi Sınıfı Sanatı

Komünizmin özgürlük dünyası için…

Cehennem kapitalizmi: Aşırı sıcaklarda yangın önlemi diye ormanlara giriş yasaklandı, ama havalandırma isteyen işçiler işten atıldı

Mayıs ayındaki sıcak hava dalgası sırasında işçiler Bangkok’un eteklerindeki bir çelik geri dönüşüm fabrikasında çalışıyor. İç mekan sıcaklığı 44 derece. 

Kayıtlara geçmiş en kötü sıcak hava dalgası sırasında işçiler Bangkok’un eteklerindeki bir çelik geri dönüşüm fabrikasında çalışıyor. İç mekan sıcaklığı 52 derece

Hintli yönetmen Rahul Jain’in “Makineler” belgeselinden bir kare: Hindistan’daki bir tekstil fabrikasında işçiler

Bangladeş’ten Leicester’a kadar moda endüstrisi kitlesel sömürü üzerine kurulu.

Bir işçi kurumuş bir ayçiçeği tarlasında yürürken- ABD

 

Gizli video; Çin’deki Apple üretimi yapılan fabrikada kötü çalışma koşullarını fotoğraflayabilmek için gizlice yapılan çekim

São Paulo Metropolitan Bölgesi’nde  39 binden fazla işçi bulunuyor . São Paulo’da, üretimin %90’ından fazlasının küçük atölyeler veya ev eksenli çalışmalar da dahil olmak üzere mikro ve küçük şirketler tarafından gerçekleştiriliyor. “Kadın önce kalkar, kahvaltıyı yapar, çocukları okula götürür, makineye gider, öğle yemeğini hazırlar, makineye geri döner, bulaşıkları yıkar, makineye gider, çocukları okuldan alır. , geri gel, akşam yemeği hazırla, makineye geri dön, bulaşıkları yıka, evi temizle ve her şeye yeniden başla”

Moda endüstrisi, kuraklık, merdiven altı tekstil üretimi ilişkisi üzerine bir kolaj

 İllustration: Frank Leslie’s Illustrated Newspaper, Nov. 3, 1888- Sweatshop Patronu işçilerin başında despotluğunu sergiliyor. 

Sanatçı- Mary Evans Picture-   Ağır çalışma koşullarından ve sıcaklardan baygınlaşan kadın işçilerin başında  patron. 

Tayland ve  Güney Asya, Tropikal kuşağın bütünü, Avrupa ve Dünya’nın belli kısımları için sıcaklar, yaz aylarında kitlesel ölümler eşiğine dayanabiliyor. İklim değişikliği ve sıklaşan sıcak hava dalgaları koşullarında havalandırmasız iç mekanlarda, sıcaklığı artıran fırın ve makinelerde çalışma, dışarda, güneş altında çalışma, vücut ısısını artıran ağır beden işçiliği, işçiler için yeni bir cehennem yaratıyor ve ölüm tehlikesini artırıyor. Avrupa’da sadece 2022 yılında sıcaklardan binlerce insan yaşamını yitirdi.

Engels  İngiltere’de Emekçi Sınıfların Durumu kitabında, Marx Kapital’de işçilerin aşırı sıcak ve havasız koşullarda çalıştırılmasının doğurduğu ağır işçi sağlığı ve can güvenliği sorunlarını vurgulamışlardı.  İşçilerin 15 saatten fazla çalıştığı, kadın ve çocuk emeğinin “kölece” kullanıldığı, çalışma ve yaşam alanlarının insani olan her şeyden uzaklaşarak sadece azami kârın hedeflendiği kapitalizmin ilk doğuşundan bugüne kadar devam eden bir “cehennem”. Şimdi de iklim krizi çalışırken düpedüz yanmamıza sebep oluyor.

Sıcakta çalışmak vücut ısısını yükseltir. Aşırı sıvı kaybı dehidrasyona, baş ağrısı, baş dönmesi, mide bulantısına yol açar. Nem ve sıcaklık nedeniyle terleme etkin bir şekilde gerçekleşmezse bu kez vücut ısısı tehlikeli seviyelere çıkar, ısı veya sıcak çarpması ciddi şoklara neden olabilir. Aşırı sıcakta çalışanlar daha çabuk yorulur ve enerji düzeyi düşer, halsizlik ve dikkat dağınıklığı artar, bu koşullarda ağır vücut işinin sürdürülmesi, tükenmeye yol açar, kalp ve dolaşım sistemi rahatsızlıklara neden olur, iş cinayetlerini artırır. Sıcak havalarda uzun süre çalışmak, kalp ve dolaşım sistemi rahatsızlıkları olanlar için hayati tehlike oluşturur.

“Sweatshop” (ter atelyesi) sadece bir terim değil. 18. yy’dan bugüne kadar süren bu çalışma biçimleri istisnai ya da üçüncü Dünya ülkelerine özgü değil. Az gelişmiş kapitalizme, az gelişmiş insan haklarına sahip olup olmamakla da ilgili değil. Kapitalizmin despotik emek sömürüsünün en köklü ve vazgeçilmez bir prensibi. Burjuvazi gerçek yüzünü apaçık ortaya koyduğu, özlemini çektiği ve tek isteği olan çalışma biçimi;  tüm “denetçi” gözlerden uzak, işçi haklarından, emeğin- emekçinin korunmasından uzak, çocuk ve kadın emeğinin köleleştirilmesiyle oluşan çalışma biçimi.

 Kimi atölyelerde onlarca kimilerinde ise yüzlerce işçi çalışmakta. Patronlar işçilerin bazılarını borç senetlerine boğmuş, bazılarını göçmenliği üzerinden pasaportuna el koymuş ya da yaşamını sürdürebilmek için bu işe mecbur bırakılmış milyonlarca işçinin cehennemi.
*****
Türkiye’de uzmanlar her yıl ortalama sıcaklığın arttığını vurguluyorlar. 2021 Temmuz’unda Şırnak 49.1 dereceyi, 2023 Temmuz’unda Eskişehir 49.7 dereceyi gördü. İnsan vücudu, 55 derecenin üzerinde, o da güneş ışığına doğrudan maruz kalmadan, hareketsiz biçimde ve yeterli su almış olarak 10 dakikadan fazla kaldığında ağır sağlık sorunları yaşayabiliyor. 2024 Ocak ve Mart-Nisan aylarında yeni sıcaklık rekorları yaşanırken, henüz Haziran’ın başlarında Antalya’da 40 derece görüldü.
Aşırı sıcaklar nedeniyle Ekim ayına kadar ormanlara girmek yasaklanırken, Sağlık Bakanlığı 60 yaş üstünün ve kronik hastalıkları olanların gündüz dışarı çıkmaması uyarısında bulundu. Gebze Dilovası Makine İhtisas OSB’de bulunan Arteche fabrikasında ise işçiler, üretim bölümüne havalandırma istedikleri için, 3 işçi temsilcisi işten atıldı. Birleşik Metal-İş sendikası direnişe dair bir şey yapmazken, Arteche fabrikası işçileri topluca fiili greve çıktı. Patron 140 işçiyi daha işten attığını deklare ederken, işçilerin direnişi de büyüyor.
kaynak:
https://www.washingtonpost.com/world/2023/08/31/extreme-heat-indoor-work-asia/
https://www.theguardian.com/environment/2023/jul/10/heatwave-last-summer-killed-61000-people-in-europe-research-finds
https://www.modefica.com.br/indice-transparencia-fash-rev-brasil/
https://www.britannica.com/money/sweatshop

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *