Biz yöneteceğiz!
“Zehirli kapitalizme diren!” Boykot!
Güney Afrika Apartheid rejimini kınayın ve uluslararası boykotu destekleyin- afişi
Apartheid Dönemi Güney Afrika Boykotu
Daha bir kaç ay önce ağır enflasyon şartlarına karşı “siz de almayın o zaman” diyenler bugün boykot çağrısı yapanlara “soruşturma” açacığını söylüyor. Pek çok defa boykot biçimleri kullanılmıştır. Son yıllarda İsrail’e karşı da boykot aktif bir şekilde kullanılmıştı.
Boykotun Kökeni: İrlanda’da Charles Boycott (1880) Charles Boycott, İngiliz asıllı bir toprak yöneticisi (ajan) idi ve İrlanda’da çiftçiler için ağır çalışma koşulları ve yüksek kiralar uyguluyordu. 1880’de, İrlanda’da tarım reformu talep eden İrlandalı çiftçiler, Boycott’a karşı bir protesto başlattı. Onunla hiçbir şekilde iletişim kurmayı reddettiler: tarlalarında çalışmayı bıraktılar, ona hizmet veren dükkanlar ve postane ile ilişkisini kestiler. Bu pasif direniş eylemi, “Boycott”un adını tarihe geçirdi ve zamanla “boykot” kavramı, bir kişi, kurum veya ülkeyi protesto amacıyla ekonomik/sosyal ilişkiyi kesme anlamında kullanılmaya başlandı.
Boykotun Tarihteki Önemli Örnekleri:
Montgomery Otobüs Boykotu (1955-1956) – ABD’de Rosa Parks’ın tutuklanması sonrası siyahi vatandaşların ırk ayrımcılığına karşı toplu ulaşımı boykot etmesi.
Gandhi’nin Tuz Yürüyüşü (1930) – Hindistan’da İngiliz sömürge yönetimine karşı tuz vergisini protesto amacıyla düzenlenen boykot.
Apartheid Dönemi Güney Afrika Boykotu (1980’ler) – Birçok ülke ve şirket, ırkçı rejime karşı Güney Afrika ile ticareti kesti.
Çağdaş Örnekler: İsrail ürünlerine karşı BDS (Boykot, Tahdit ve Yaptırım) hareketi