İşçi Sınıfı Sanatı

İşçi Sınıfı Sanatı

Komünizmin özgürlük dünyası için…

Daniel Kariko, Yükselen Sular ya da Madendeki Kanarya

Yükselen okyonus suları içinde kalan, terkedilmiş evler

Mezarlık da suya gömülmüş

Çürüyen ağaçlar

Satılık kamp

Denizin yükselmesine ve sel baskınlarına karşı yükseltilmeye çalışılan yoksul yerlilerin konteynır evleri. Fotoğraflar: 2021-23

 

Daniel Koriko (Yugoslavya/Amerika, d1976)

Ekoloji fotoğrafçısı. Kariko'nun görselleri peyzajlardaki ekolojik ve politik değişim ve yıkımları, arazi kullanımını ve yaşanılan mekanın kültürel boyutlarını araştırıyor. Doğduğu Sırbistan'da birçok uzun vadeli fotoğraf projesi üzerinde çalıştı ve Balkanlar'daki savaşın ardından yaşananları kaydetti. 1999'dan bu yana Kariko, ABD Güney Louisiana'nın Barataria-Terrebonne bölgesindeki yok olmakta olan sulak alanları ve manzaradaki dramatik değişiklikleri belgeledi. Diğer projeleri arasında 2008-09 emlak krizi sırasında Florida'da hacizli konutların belgelenmesi ve yerel endemik böceklerin taramalı elektron mikroskobu portreleri yer alıyor.

 

"Louisiana'nın Kaybolan Sahilinin Çevresel ve Sosyo-Kültürel Çöküşü ya da Madendeki Kanarya

Louisiana, küresel deniz seviyesi değişiminin ön saflarında yer alıyor; Amerika'daki en yüksek kıyı erozyonu oranına maruz kalıyor; her yarım saatte bir futbol sahası büyüklüğünde arazi kaybıyla her otuz dakikada yaklaşık yüz metrelik arazi kaybediliyor. Bu görüntüler, Güney Louisiana'daki sulak alan coğrafyası ve nüfusunda, büyük ölçüde sistemik eko-yıkımdan kaynaklanan hızlı değişimlere ilişkin uzun vadeli bir araştırmanın yakın zamanda yapılmış bir seçkisidir. Fotoğraflar, belirli bir coğrafi bölge olan Barataria-Terrebonne Ulusal Halici'nin yirmi yılı aşkın süredir yıllık olarak yeniden ziyaret edilmesinin sonuçlarıdır. Manzaranın bu fiziksel çözülüşüne tanık olmak, memleketim Yugoslavya'nın parçalanmasının kişisel bir görsel metaforu haline geldi.

Küresel deniz seviyesindeki yükselişe ve kirliliğe ek olarak, yalnızca bu yüzyılda, 2005'teki Katrina ve Rita ile 2008'deki Gustav'ın da aralarında bulunduğu bir düzine büyük fırtına, Louisiana kıyılarının coğrafyasını büyük ölçüde değiştirdi. 29 Ağustos 2021'de Ida Kasırgası bölgede yıkıcı rüzgar hasarına ve su baskınlarına neden oldu. Fourchon Limanı'nın karaya çıkışının ardından Grand Isle ve Golden Meadow kasabalarını neredeyse yaşanmaz hale getirdi.

Louisiana halkı yaşadıkları coğrafyaya göre yakından tanımlanır. Ne yazık ki insanlar ve coğrafya arasındaki bu büyüleyici ilişki, işgal ettikleri toprakların fiziksel olarak geri çekilmesi nedeniyle büyük bir yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Modern teknolojimiz ve mühendisliğimiz kıyı erozyonunu fiziksel olarak yavaşlatma kapasitesine sahiptir ancak kültürel mirası koruma konusunda pek iyi değildir. Yerli Amerikalılar, Cajunlar ve Asyalı Amerikalılar da dahil olmak üzere Güney Louisiana'daki toplulukların çoğu, doğal kaynakların kaybı, ekonomik etki ve doğrudan ev ve toprak kaybından etkileniyor. Her yıl küçük yerel topluluk sahaları terk ediliyor ve yavaş yavaş sulak alanlara gömülüyor. Bu yerlerden biri olan Isle de Jean Charles, Biloxi-Chitimacha-Choctaw halkının tarihi bir evidir. Geçtiğimiz 60 yıl içinde topluluk, artan deniz seviyeleri nedeniyle topraklarının yüzde 98'inden fazlasını kaybetti. 

Bu bir zorluklar ve adaptasyon hikayesidir. Bu proje, Louisiana'nın sulak alan sorunlarını küresel kültürel-çevresel durumumuz bağlamında sunarak kültürel belgeseli ve çevresel kaygıları katmanlandırıyor. Bu konu, tüm gezegeni etkileyen problemler için meşhur “madendeki kanarya”dır." 

Kaynak: https://www.danielkariko.com/home/portfolio/impermanence/
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *