İşçi Sınıfı Sanatı

İşçi Sınıfı Sanatı

Komünizmin özgürlük dünyası için…

Marx’ın 8 Saatlik Cep Saati

Almanya Tarih Müzesinde Nisan 2022’de açılan “Karl Marx ve Kapitalizm” sergisinden…

1. Enternasyonal’in “8 Saat” Deklarasyonlu Cep Saati. 1866 ve sonrasında, Saat Endüstrisi işçileri tarafından 12 adet üretilmişti.

 

Almanya Tarih Müzesinde Nisan 2022’de açılan “Karl Marx ve Kapitalizm” sergisinin “İşçi Mücadeleleri ve Hareketleri” bölümünde, camekan içinde bir cep saati de sergileniyordu. Bu cep saatin ilginç yanı, kasasının çemberinde, kabartma harflerle 1. Enternasyonal’in “8 saatlik işgünü”nü mücadele talebi olarak deklare etmesiydi. Marx, Uluslararası İşçiler Birliği’nin (1. Enternasyonal) Cenova Kongresinde (Kasım 1866), kapitalist modern sanayileşmeyle patronların 14-16 saate varan işgünü dayatmasına karşı, “İşgününün yasal sınırının 8 saate indirilmesini hedefliyoruz” açıklamasını bizzat yapmıştı. Enternasyonal’e bağlı saat işçileri de, Enternasyonal işçi sınıfının günde 8 saatten fazla çalışmama istem ve mücadelesini sembolize etmek üzere, 1860’ların sonlarında Londra’da bu 8 kadranlı/ 8 saatlik saatlerden 12 adet üretmişlerdi. (Ancak ne yazık ki yalnızca 8 adet saat kadranı olan bu saatlerden günümüze kalabilmiş olan yok.) 8 saatlik işgünü mücadele talebinin yaygınlaşmasıyla, 8 kadranlı ve 8 saatlik işgünü isteminin yazılı olduğu saatlerden 1880’lerde Almanya ve İtalya’da az sayıda üretilmişti.

Enternasyonal’in 8 saatlik cep saatinin demir çeperinde kabartma harflerle, “8 Saatlik Çalışma, 8 Saat Kendi Eğitimimiz için, 8 Saat Dinlenme İstiyoruz” yazıyordu.

8 saatlik işgünü fiili kitlesel savaşım talebi olarak, Avrupa’dan büyük bir işçi göçü dalgası alan ve sermaye yoğunlaşması ve merkezileşmesinin alabildiğine hızlandığı ABD ve Chicago’da daha güçlü bir zemin bulacak ve 1 Mayıs 1886’da, ABD’de de yarım milyon işçi 8 saat talebiyle fiili greve çıkacaktı…

Kaynak:

https://www.dhm.de/blog/2022/05/02/whats-that-for-an-eight-hour-watch/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *