İşçi Sınıfı Sanatı

İşçi Sınıfı Sanatı

Komünizmin özgürlük dünyası için…

Jason Diamond/Walij Sakalij, Filistin’le Dayanışma için Kampus İşgal ve Barikatları

 

 

 

 

 

Fotoğraflar: Jason Armond/Walij Sakalij (Los Angeles Times), Etienne Lauren (AFP). 1 Mayıs 2024

ABD’nin kalburüstü üniversitelerinden UCLA (Colombia Üniversitesi) öğrencileri, İsrail’in Filistin’deki soykırımını durdurması, Üniversitelerin soykırımcı İsrail devletine desteğini kesmesi talebiyle ve Filistin halkıyla dayanışmak için bir hafta boyunca kampüs bahçesinde çadır kamp ve barikatlar kurarak Üniversiteyi işgal etti. ABD devleti önce siyonist İsrail yanlılarını öğrenci direnişine saldırttı, başarılı olamayınca özel harekat birlikleri şafak baskınıyla öğrenci direnişine saldırdı. Kampüste saatler süren barikat ve direnişlerinin ardından 209 öğrenci vahşice dövülerek gözaltına alındı. Ancak sert devlet baskı ve saldırıları, gözaltı ve tutuklamalar, okuldan atma ve kara listeye alma uygulamalarına karşın Filistin’le dayanışma için kampus işgal ve barikat eylemleri ABD’deki Virginia, Princeton üniversiteleri ve Chicago Sanat Enstitüsü dahil çok sayıda üniversiteye yayıldı. ABD’de üniversite işgal, direniş ve eylemlerinden 2500 öğrenci gözaltına alındı.

Ancak öğrenci işgal ve direnişleri, İngiltere’de Oxford, Cambridge, Edinburg, Manchester, Liverpool, Londra, Leeds üniversitelerine, Avustralya’da Sydney, Melbourne, Brisbane, Adelaide üniversitelerine, Yunanistan’da Atina Üniversitesi dahil 3 üniversiteye, Fransa’da Science Po Üniversitesine (Sorbonne’da çadır işgali polis saldırısıyla engellendi), İspanya’da Valencia, Almanya’da Humbolt, İrlanda’da Dublin Trinity, İsviçre’de Lausanne, Danimarka’da Copanhagen, Hollanda’da Utrecht; Japonya’da Waseda, Kanada’da Torino Politeknik ve Quebec McGill, Brezilya’da Sao Paulo, Meksika’da Otonom, Lübnan’da Amerikan, Yeni Zelanda’da Auckland, Hindistan’da Jawaharlal Nehru üniversitelerine yayıldı. UCLA direnişine polis saldırısının ardından bir hafta içinde dünya çapında yüze yakın üniversite daha öğrenciler tarafından işgal edilmiş oldu.

UCLA öğrencileri, ABD emperyalizminin Vietnam işgaline karşı ABD’deki 1968 öğrenci isyan ve direnişinin de başını çekmiş olan haklı bir tarihsel anti-emperyalist, anti-kapitalist direnişçilik ününe sahip. Üniversite öğrencilerinin Filistin eylemleri şimdiden 21. yüzyılın dünya çapındaki en büyük öğrenci eylemleri dalgası olarak anılmaya başlandı, yeni bir 68 mi mayalanıyor tartışmalarını gündemleştirdi.

 

 

Kaynak:

https://www.thetimes.co.uk/article/ucla-protests-latest-news-palestine-us-university-campus-students-92qh79l3g

https://www.reuters.com/pictures/ucla-campus-protests-over-gaza-war-erupt-into-violent-clashes-2024-05-01/

https://www.nbcnews.com/video/police-attempt-to-dismantle-barricade-at-ucla-encampment-210106437966

https://www.aljazeera.com/news/2024/4/28/hundreds-of-university-students-arrested-in-us-as-gaza-war-protests-spread

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *